Vermeulen den Otter

Historie

Het bakkers-vak zit al generaties lang in het bloed van de familie Vermeulen. We nemen u mee terug in de tijd naar begin 1900. Overgroot opa Vermeulen had een bakkerij in Druten die door één van zijn zoons werd overgenomen. Zijn andere zoon, Henk Vermeulen, wilde ook graag zijn eigen bakkerij runnen.

Hij is op zoek gegaan naar een andere bakkerij die te koop stond, en dat bracht hem in Vlijmen. In 1928 startte (opa) Henk Vermeulen zijn bakkerij die letterlijk op 1 paardenkracht liep. Oftewel de bakkerij had een pony die rondjes liep om de machines draaiend te houden. Opa Henk stuurde deze pony met pensioen en innoveerde flink voor die tijd, hij legde namelijk elektriciteit aan. Daarmee was hij de eerste bakkerij in Vlijmen die op elektriciteit werkte. Hij was daar zo trots op, dat hij dit op zijn inpakpapier vermeldde met de aanbieding:

12 broden voor 1 gulden.

Eind jaren ’50 nemen Kees (de vader van Bas, de huidige eigenaar) en zijn broer Piet Vermeulen de bakkerij over van hun vader. Piet was de broodbezorger, Kees was de bakker. Jaren later werd Piet weduwnaar en besloot hij uit de zaak te stappen. Kees ging alleen verder. De bakkerij had in die tijd géén bakkerswinkel, er werd alleen aan huis bezorgd. Eind jaren 70 opende Kees hun eerste bakkerswinkel in ’s-Hertogenbosch aan de Churchillaan. Deze winkel werd enkele jaren later door zijn zoon Pieter overgenomen die daar ook een kleine bakkerij is gestart.

Medio jaren 80 begon zoon Bas Vermeulen volop mee te werken in de bakkerij hier in Vlijmen. In 1988 werd Bas medevennoot in de zaak, op 22 jarige leeftijd. Vijf jaar later trekt vader Kees zich terug en gaan Bas en zijn vrouw Angelie Vermeulen door met de bakkerij. Ook bij Bas kruipt het ondernemersbloed door zijn aderen. Want in 1990, toen pa Kees voor 6 weken op  familiebezoek was in Nieuw-Zeeland, opende Bas zijn eerste bakkerswinkel ‘Bakker Bas’ aan het Hinthamer Einde in ’s-Hertogenbosch. In de jaren die daar op volgden kwamen er nieuwe winkels bij en werden er ook weer winkels gesloten. In totaal heeft Bas door de jaren heen 8 winkels gehad. Vandaag de dag zijn dit nog twee actieve winkels.

Opa Henk, vader Kees en ome Piet werken samen
(Vader) Kees Vermeulen bij de oven

In 2004 startte Bas een samenwerking met banketbakkerij Den Otter uit Vught. Bas kocht deze banketbakkerij in 2005. In 2009 zijn de brood- en banketbakkerij echt tot één bedrijf samengesmolten onder de naam: Vermeulen & Den Otter.

Met deze 2 bakkerijen, ieder specialist op hun eigen gebied, wordt vandaag de dag de gehele regio ’s-Hertogenbosch voorzien van ambachtelijk brood en banket.

In 2010 ontwikkelde bakkerij Vermeulen een eigen lijn van desem broden, onder de naam Vermeulens Desembrood. Deze lijn bestaat uit 10 verschillende desembroden, ieder met een geheel eigen smaak. Het maken en bereiden van een desembrood bestaat uit een totaal ander proces dan een ‘gewoon brood.’ Het maken van een desembrood heeft meer tijd nodig en vereist het nodige vakmanschap. Deze broden zijn dan ook ambachtelijk gebakken op de ovenvloer.

 

Vragen? Mail naar verkoop@vermeulendenotter.nl of bel naar 073 511 24 06